Yzop

YZOP JAKO KOŘENÍ

Yzop je součástí gruzínského koření „Chmeli-suněli“.
Bazalka pravá (nať) 10 g, bobkový list 10 g, yzop lékařský (nať) 10 g, saturejka zahradní (nať) 10 g, koriandr setý (plod) 10 g, kopr (nať) 10 g, hořčičné semínko 10 g, petržel (list) 10 g, řecké seno (semeno) 10 g, máta paprná (nať) 10 g, celkem 100 g směsi. Všechny složky jemně umeleme a promísíme. Tuto kořenící směs používáme k přípravě mletých a dušených mas, zeleninových jídel a omelet. Výborná je omáčka z tohoto koření, která se přidává jako příloha k dušeným a pečeným masům. Výborné na plněné papriky pohankou, i různá bezmasá jídla. Yzop je nedoceněný i jako bylina, funguje jako tonikum – dodává sílu. Výborný je pro starší lidi a děti do směsí.